Isnin, 16 November 2009

USAHA BIAR LEBIH DARI ORANG LAIN

Saya masih ingat cerita seorang pakar motivasi, katanya ttg orang berlumba lari. Pelari yg mendapat no.1 dgn no.2 @ no.3 sebenarnya kadang2 x jauh manapun tinggalnya, kadang2 kena ditentukan dgn foto finish sbb perbezaanya terlalu hampir. tapi dari segi habuan yg mendapat no.1 lebih berkali ganda. itulah lebihnya jadi juara.

Ape yg cuba sy maksudkan di sini adalah berkaitan dgn usaha ..sebenarnya usahalah yg membezakan pelari no.1 dgn no.2 tadi. si juara cuma berusaha lebih sedikit maka dia dpt mengatasi si no.2. analogi ini bolehlah kita gunakan dlm kerja kita seharian. dlm kita belajar, dlm kita kerja & sebagainya.

sebagai contoh: Pastinya semua orang mengenali Jackie Chan- ikon Asia yang paling popular di mata dunia. Saya sendiri pun minat aksi-aksi dlm lakunannya. Tapi, tahukah anda, sebelum Jackie Chan popular, beliau berusaha untuk mempelajari Tae Kwando, Judo, Wing Chung dan seni mempertahankan diri yang lain selama 18 jam setiap hari?

Pernah dengar nama Lance Armstrong? Cancer survivor yang memenangi Tour De France berkali-kali. Tahukah anda selepas beliau pulih dari kanser, beliau hanya mempunyai 2 matlamat dalam hidupnya- iaitu memenangi Tour De France, dan membesarkan anaknya dengan sihat.

Setiap hari, dari pagi hingga malam, beliau berlatih untuk memenangi Tour De France dan tidak melakukan benda lain. Ditulis dalam bukunya "Anything else was secondary and an unnecessary distraction"

Dan siapa tidak mendapat inspirasi dari ratu squash Nicole David. Dalam laporan pernah mengatakan beliau berlatih lebih dari 8 jam setiap hari.

Lihat kembali kita sendiri. Sanggupkah kita mengikut jejak langkah ikon-ikon ini yang kesemuanya kini multi-millionaire? No short cut to success, tapi masih lagi ramai ingatkan boleh jadi kaya dengan cepat & mudah.

Sekiranya kita berusaha sederhana sahaja, maka hasilnya akan sederhana. Tetapi sekiranya kita sanggup berusaha lebih ..pada kadar yang luar biasa, maka, pulangan juga akan tetap luar biasa.

Orang kebiasaan bekerja sekitar 40-50 jam seminggu. Tahukan anda secara purata jutawan-jutawan bekerja lebih daripada 70 jam seminggu.

Tanya pada diri kita sendiri, sanggupkah kita berusaha lebih untuk memperolehi pulangan yang lebih?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan