Sabtu, 2 Julai 2011

GAJET TEKNOLOGI
Tidak kira di mana jua kita berada, dunia kini tidak lagi asing dengan teknologi. Tanpa mengira apa jua jenis teknologi, ia tetap membawa satu kelebihan dalam penciptaannya yang seterusnya membawa kemudahan dan kebaikan dalam hidup kita. Kita sedar selama ini kita telah dilonggokkan dengan pelbagai kemudahan teknologi spt komputer, telefon pintar, netbook dan PSP yang telah muncul dalam kehidupan seharian kita, dan satu lagi yang akan saya sentuh di sini ialah iPod @ ipad.

sebenarnya iPad adalah sebuah produk komputer tablet buatan Apple Inc. (AI). iPad memiliki bentuk tampilan yang hampir serupa dengan iPod Touch dan iPhone, hanya saja ukurannya lebih besar dibandingkan kedua produk tersebut.produk terbaru ini bolehlah kita katakan secara dasarnya satu alat yang menggabungkan kemudahan komputer riba dgan telefon bimbit.

Aplikasi

Di dalam iPad, selain ciri umum seperti home screen, (contact), kalender dan catatan terdapat juga sejumlah aplikasi-aplikasi seperti:

Safari: merupakan penjelajah web yang dapat digunakan untuk mengakses berbagai laman internet, seperti Google, Yahoo, Myspace, Flickr, Apple atau laman sosial seperti Friendster, Twitter, Facebook dan Plurk.

Mail: merupakan aplikasi yang memungkinkan pengguna untuk melihat surat elektronik (email) dan laman ini dapat bekerja dengan hampir semua provider terkemuka seperti Yahoo! Mail, Gmail, atau Windows Live Hotmail.

iTunes: merupakan aplikasi yang dapat digunakan untuk menjelajah dan mendengar muzik, tayangan televisyen, video maupun podcasts melalui iTunes Store. Aplikasi iTunes yang ada di dalam iPad dapat samakan dengan iTunes yang ada pada MacBook ataupun komputer yang dimiliki pengguna.

iPod: merupakan aplikasi yang mampu mengorganisasi dan memutar muzik, sama seperti yang terdapat pada produk Apple yang lain seperti iPod ataupun iPhone.

Photo: sebuah aplikasi yang dapat digunakan untuk menyimpan, mengorganisasi dan melihat foto. Pengguna tidak hanya dapat melihat foto berdasarkan tarikh dan acaranya, tetapi juga berdasarkan wajah ataupun tempat dimana foto tersebut diambil. Pengguna juga dapat menyelaraskan foto ke dalam iPad dari Mac atau komputer melalui iTunes ataupun memindahkan foto dari kamera digital ke iPad melalui iPad camera connection kit.

Video: aplikasi yang digunakan untuk menonton berbagai jenis video, mulai dari film dengan kualiti High Definition (HD), podcast, acara TV sampai musik video dimana saja walau pengguna sedang berada di dalam pesawat sekalipun.

App Store: digunakan untuk memuat turun aplikasi yang jumlahnya mencapai hampir 150.000. App Store menyediakan aplikasi untuk produk-produk buatan Apple dengan beragam kategori, mulai dari permainan, gaya hidup, pendidikan dan lain sebagainya. Aplikasi yang terdapat di dalam App Store dapat diunduh secara gratis oleh pengguna namun ada juga yang dikenakan sejumlah biaya.

Youtube: aplikasi ini dapat digunakan untuk memudahkan pengguna melihat berbagai macam jenis video yang ada dalam Youtube tanpa perlu mengakses lamanya.
iBooks: sebuah aplikasi yang digunakan tidak hanya untuk membaca saja, tetapi juga menjelajah dan membeli buku-buku berformat digital (e-books) dari iBookstore.

iWork: aplikasi yang juga terdapat pada Mac, yang terdiri dari Keynote, Pages dan Numbers. Aplikasi ini dapat membantu pengguna membuat presentasi, dokumen, mahupun spreadsheet.

Maps: aplikasi yang dapat digunakan untuk melihat peta dari atas dengan resolusi tinggi melalui pencitraan satelit. Selain melihat peta, pengguna juga bisa mencari lokasi tempat atau rute dari satu tempat ke tempat lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan